17-06-2019

Madspild eller ej

Det lykkes ikke altid helt godt hos mig... Selv om jeg bestræber mig på det. Jeg vil gerne undgå madspild så vidt muligt. Måske har du det ligesom mig? På hjemmesiden www.stopspildafmad.dk kan man læse en masse om emnet. Der står bl.a. den gode nyhed, at danskerne har reduceret ca. 14.000 ton madspild i perioden 2011-2017. 14.000 TON! 

I flg. Miljøministeriet (2015) - regeringens strategi for affaldsforebyggelse "Danmark uden affald II" smider vi hvert år ca. 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Heraf udgør ca. 260.000 ton madspild fra husholdingerne. Madspild defineres ved at være mad, der rent faktisk kunne være spist... 

Heldigvis er der sat mange tiltag i gang og det ser ud som om det vil fortsætte. 

Hvor meget batter det egentlig, at man selv i sit eget lille køkken, forsøger at tænke en ekstra gang? Her og nu - måske ikke det store... Men jeg er opdraget med, at selv om man kun er en lille prik i det store verdensrum, så vil det altid nytte at gøre en forskel. Ligegyldighed er derfor ikke vejen frem for mig. 

Én af de madvarer jeg har smidt ud, er endestykkerne i rugbrødspakkerne. Det har jeg ikke været særligt stolt over. Af én eller anden grund har jeg ikke haft lyst til at bruge dem i madpakken. Fuldstændig irrationelt, da de jo smager af ... rugbrød... præcis som resten af pakken. 

Nu er jeg begyndt at fryse dem. Når jeg har en tilpas mængde, tør jeg dem op, pensler dem med olivenolie og drysser med groft salt. Jeg bager dem i ovnen på ca. 200 grader i ca. 15 min. (Er der mange kerner, skal de have lidt længere tid.) Hold øje med, at de ikke bliver FOR mørke. Når de er afkølet en smule på en bagerist, skærer jeg dem i små tern. Herefter afkøles de helt og opbevares i lufttætte glas eller beholdere, indtil de skal bruges. De er velegnede til croutoner i salater eller blot til små sunde og velsmagende snacks. 

Måske kan du bruge idéen?