06-10-2019

Katte

Uge 39 var kattens uge.

Måske har du selv deltaget i nogle af de aktiviteter, der var, eller måske du benyttede dig af ét af de mange gode tilbud rundt omkring?

Bag kattens uge står flere forskellige organisationer, der alle ønsker at vi alle - katteejere eller ej - tager ansvar for, at vores katte har et godt liv. Som de fleste heldigvis er opsatte på. 

De organisationer, der står bag er:

Kattens værn , Inges Kattehjem, Dyrenes beskyttelse, Dansk Dyreværn i Århus, Dyrefondet, Det danske katteregister, Dansk katteregister, Den Danske Dyrlægeforening og DOSO (Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation)

Kattens uge har fokus på, at:

- Øge bevidstheden om det ansvarlige ejerskab

- Øge antallet af mærkede og registrerede katte

- Øge antallet af neutraliserede katte

- Mindske antallet af katte på internaterne

- Mindske antallet af dumpede katte

- Mindske antallet af uønskede killinger

- Mindske antallet af "ejerløse" katte

Hvis man først har været på et katteinternat, vil det give en større forståelse af, hvorfor det er vigtigt at neutralisere sin kat. Der er hvert år uhyggeligt mange katte, der bliver indleveret, fordi "folk" ikke har fået neutraliseret deres kat, og ikke kan komme af med killingerne. Mange af kattene er desuden blevet dumpet et eller andet sted - måske fordi der fortsat er mennesker, der mener, at kattene kan klare sig selv. Men det kan de ikke. De kommer til at leve et forhutlet liv, og mange katte dør simpelthen af sygdom og manglen på mad. Og så er der de mennesker, der er fuldstændig udenfor pædagogisk rækkevidde, som efterlader katte i skraldespande og andre steder, hvor kattene kun kan få en langsom død, hvis de ikke bliver fundet af mennesker med hjertet på rette sted. 

En kat kan få op til 8 killinger i et kuld 3-4 gange om året, hvis den render ude! Det bliver til rigtig mange katte på et år!

Får man neutraliseret sin kat, bliver den i nærheden af sit hjem. Det betyder fx mindre fare for at blive kørt over, eller mindre risiko for, at den generer naboen. Et ansvarligt ejerskab handler også om at sørge for, at ens kat ikke render ind i naboens have, hvis man har en nabo, der gerne vil være fri for det. Katte kan godt have et fint liv i en kattegård, hvor der er mulighed for at bevæge sig rundt, klatre i træer og gemme sig i huler.

Personligt kan jeg anbefale at købe en kat fra et internat. De er dyrlægeundersøgte, vaccinerede, neutraliserede og mærkede, samt tilmeldt register. Ja, det koster... Til gengæld er de sunde og raske, og formerer sig ikke. 

Jeg ville ønske, at det var billigere at få neutraliseret sin kat - jeg tror det ville få flere til at gøre det...