20-12-2019

Jul og husdyr

Jeg vil tro, at vores kæledyr ofte ikke fatter meget af, hvad vi mennesker går rundt og laver, selv om de forsøger at aflure os, og måske særligt, når vi begynder at gøre andre ting, end vi plejer. De fleste dyr er vanedyr.. Især katte er særligt konservative, og bryder sig ikke nødvendigvis om de store forandringer. 

Hvis du selv har kat vil du bemærke, at din kat hurtigt lægger mærke til, hvis du flytter rundt på et møbel eller sætter en eller anden ting på gulvet. Den registrerer det og vil højst sandsynligt også undersøge det nærmere. Lidt afhængig af, hvad det er og hvordan din kat er indrettet personlighedsmæssigt, vil den enten forholdsvis hurtigt gå væk igen, når tingen er undersøgt, hvis den ikke er interessant i katteforstand. Eller din kat vil indtage den og lege med den - ofte til stor morskab for os mennesker.

Når det er jul, vil der i mange hjem være et juletræ med alverdens pynt, levende lys (i hvert fald den 24/12) og pakker med spændende gavebånd. Når kattens nysgerrige natur dikterer den til at undersøge dette fænomen nærmere, skal vi være ekstra opmærksomme. Måske kan katten finde på at klatre i det her spændende træ med risiko for, at det vælter eller at blive brændt af lysenes flammer, når den med højt hævet hale går forbi. Eller den kan risikere at sluge noget af gavebåndet i legen med det, som kan resultere i store smerter og evt. dødsfald. 

Med hunde er det lidt lettere, fordi de kan opdrages til ikke at være i nærheden af det spændende, men også farlige.. Så måske skal katten ikke være i samme rum som julefesten?

Nå, mit budskab må egentlig også bare være, at vi skal dælme passe godt på vores dyr på alle måder. De er så afhængige af os. Glædelig jul!