22-03-2020

Skovens urter

Der er ingen, der ikke er påvirket af denne altomspændende Coronavirus. Det er vigtigt, vi passer på os selv og på hinanden, og følger de anvisninger, der kommer fra myndighederne.

Jeg hører om mange småbørnsfamilier, der føler sig presset i fht hvordan de skal bruge tiden sammen. Endnu engang må jeg anbefale naturen som et fantastisk sted. Man kan sagtens opholde sig udenfor, nyde solen og næsten glemme, at der er en sundhedskrise i landet, i verden.

Lige nu er der masser af gode sager, der kan bruges i madlavningen - fx. brændenælder, skvalderkål og ramsløg. Det kan være et fællesprojekt at plukke de forskellige urter, og så tage hjem og lave noget ud af det. Det kan være en suppe af brændeælderne, eller til at komme i pandekage- eller bolledejen, - evt. lave et bål og koge/stege/bage der. Der er også mulighed for at bruge skvalderkålen i salaten eller som en pesto. Der findes en masse muligheder, og har du ikke selv opskrifterne, kan de googles.

Selv har jeg plukket ramsløg, som jeg laver pesto af. Det kan også bruges til at lave fx. olie eller salt af. Pestoen kan fryses, og det er skønt at have lidt på lager - også til når de mørke tider, vender tilbage. Pestoen kan bruges til rigtig mange ting... I salater, til den varme mad, hvor det er retter med fx. fisk, kylling og lam. Eller kom en klat ovenpå leverpostejsmaden eller spis det sammen med en æggemad.

Jeg er glad for denne opskrift på Ramsløgspesto, der svarer til ca. 1 ml. stort syltetøjsglas:

Ca. 100g skyllede ramsløgsblade

Ca. 50g ristede hasselnødder og pinjekerner

Ca. 50g revet Granaost eller Parmesanost

Skallen af 1 økologisk citron

saften fra en 1/2 citron

Ca. 1 1/2 dl. olivenolie

Det hele blendes og smages evt. til med salt og peber. 

Jeg fryser det ned i små portioner i fryseposer, og det jeg skal bruge nu, kommes på små glas med låg, som man kan skylle i lidt atamon. Hvis man plukker mere, end man får lavet pesto eller andet af, så er det muligt at fryse bladende ned, efter de er skyllet. 

God urtejagt - og god fornøjelse!