07-06-2020

Endnu en naturperle

Når man kører af de snørklede veje, gennem små landsbyer og har retning mod Stevns og Store Heddinge, og til sidst kører af en smal grusvej, så ender man her med denne betagende udsigt. Nå ja, det er selvfølgelig vigtigt at sige, at destinationen hedder Holtug Kridtbrud... 🙂 

En lille, menneskeskabt perle, som har fået status som Natura-2000 område, som betyder, at det er et naturbeskyttet område i EU. På skiltet, lige før nedgangen til kridtbruddet står der, at der er 246 af den slags naturbeskyttede områder i Danmark, men hvornår det er blevet opdateret, ved jeg ikke, så måske er der flere nu..?

Når et område får den titel betyder det, at de skal bevare og beskytte sjældne naturtyper, samt de dyre- og plantearter, der findes der. Holtug Kridtbrud har flere forskellige planter og blomster, bl.a. den hvide nellike: Nikkende Limurt, der kun kan vokse i kridtholdig jord. 

I vandhullerne nede i bunden af bruddet, lever den sjældne Stor Vandsalamander, som er totalfredet! De er nemme at få øje på, i hvert fald på denne årstid. Lidt sværere er det at opdage den grønne frø, fordi den matcher godt ind i det lidt grønne vand. Men hvis man ikke lige ser den, så kan han høres - lige nu, hvor han skal lokke hunnerne til. På min KIG IND - side, kan du se et billede af ham. 

Det siger sig selv, at når et område har status af at være Natura-2000 område, så er det ikke tilladt at stille telt op, lave bål, fiske eller gå med sin hund uden snor. Men... det er nemt at nyde naturen alligevel, når man er der. Udover at der er smukt og masser af fuglefløjt, så er der også stille. Der er ikke en masse forstyrrende lyde fra trafik eller menneskeskabte forlystelser. 

På en klar dag, kan man se Øresundsbroen til Sverige og kigger man til højre, åbenbarer Stevns Klint sig, som jo også er et besøg værd.