19-08-2020

Dodekalitten

Smukt står denne samling af granitfigurer og danner ramme om et samspil mellem skulptur, musik, historie og natur.

Det er Thomas Kadziola, der har været og fortsat er i gang med dette store projekt, som er et 12 årigt et af slagsen. Figurerne er mellem 7-9 meter høje, og alene hovederne er ca 2 meter i højden, de vejer mellem 25-45 tons og står i en cirkel på omkring 40 meter i diameter.  

Dodekalitten betyder tolv-sten og er et symbol på og en hyldest til de vandringsmænd, der kom til Lolland med en rig kultur fra et blomstrende samfund, og som videreudviklede agerbrugskulturen. Historien dateres til 7500 år tilbage i tiden, hvor Middelhavet oversvømmede Sortehavet og de omkringliggende arealer, der havde en højt udviklet agerbrugskultur. Oversvømmelserne startede store folkevandringer, hvor af nogle nåede helt til Lolland. 

Ved foden af flere af figurerne er der også nogle sidde sten, hvorfra der kommer elektroakustisk musik, som er komponeret til stedet af Wayne Siegel. 

Det er ved den lille havneby Kragenæs på Lolland - der hvor man også sejler fra, hvis man skal med færgen til Femø eller Fejø. Der er en sti på ca. 1,2 km som fører op til Dodekalitten, der knejser smukt og stolt med fin udsigt til Smålandshavet. Er man dårligt gående, er det muligt at parkere ret tæt på - der står skilte hele vejen. 

Oplevelsen er fin - også selv om der på en varm sommerdag, var en del mennesker. Der er egentlig plads nok til alle, og når stedet er blevet nydt og undersøgt, er der en ganske dejlig natur rundt omkring - langt ude på landet, hvor stilheden får lov til at være det, den er.