21-11-2020

Bølling sø

Jeg har været stille et stykke tid...

Men nu har jeg været i gemmerne og fandt bl.a. dette foto fra Bølling sø, der ligger vest for Silkeborg. Et sted jeg var så heldig at komme til i starten af efteråret. Det var første gang, jeg var der, og når jeg tænker tilbage på 2020, så har der faktisk været mange 1. gangs-oplevelser/steder i år. Selv om jeg synes, jeg plejer at være flittig med at komme rundt i vores skønne land. 

Det er altid dejligt at opleve nye steder - og nogle gange ved man, at der vil man gerne tilbage til på et tidspunkt. Bølling sø er ét af de steder for mig. Den dag jeg var der, var en dag, hvor vejret skiftede fra det lune solskinsvejr til styrtregn, hvilket betød, at turen blev lidt kortere end beregnet. Så der er meget tilgode at opdage der stadigvæk.. Og som det fremgår af billedet, er der fantastiske udsigter.

I 1870érne blev søen tørlagt i et forsøg på at få mere landbrugsjord, men det viste sig, at jorden ikke var egnet. Til gengæld var der masser af tørv, hvilket betød starten på en større tørveindustri. Det var også her på østsiden af Bølling sø, at Tollundmanden blev fundet den 6. maj 1950. 

I 2004 - 2005 blev søen genskabt, og er Danmarks 3. største naturgenopretningsprojekt. Søen har et areal på 3,6 km2, og er omkranset af særdeles varieret natur. Stedet indbyder til alle mulige former for aktiviteter for mennesker, der holder af at færdes i naturen - og det er uanset om man vandrer, cykler, rider eller sejler (kano, kajak..) Det hele er tilladt, ligesom der også findes muligheder for at overnatte enten i telt eller i shelter. Fiskeri er også tilladt, og der er flere forskellige fisk at fange der, ligesom fugle i mange afskygninger kan nydes, når de "sejler" afsted på deres himmelfart.