17-07-2021

Medicinhaverne i Tranekær

På Langeland i Tranekær by, finder man Medicinhaverne, hvor man kan komme fra solopgang til solnedgang. Haverne hører til Tranekær slot, der stolt troner over byen. 

Medicinhaverne er et sansebombardement for øjne og næse, mens man går fra den ene have til den næste. Samtidig er haverne også gode at blive klogere af. Området er delt op i 5 haver, der igen er inddelt i kategorierne: 

- Åndedræt og kredsløb

- Urin- og kønsveje

- Fordøjelse, stofskifte og ernæring

- Infektioner og Hildegards have

- Nervesystem og bevægeapparat

Ved hver plante er der et skilt med plantens navn på både dansk og latin. Der står også, hvad planten er god for - også selv om nogle af dem, vist nok er af lidt mere tvivlsom karakter.

I haven for urin- og kønsveje finder man fx flere forskellige elskovsplanter, der enten stimulerer eller dæmper seksuallysten. Den tilsyneladende ret almindelige haveplante Bispehue, der oversat fra engelsk kommer til at hedde liderlig gedeurt... er én af dem, man kan opleve her. Dyreforsøg viser, at den skulle have viagralignende effekt.

Rundt omkring er der desuden små anlagte søer med åkander og rislende vandløb, og der er mulighed for flere steder at sidde og blot nyde og være.

Tranekær slot er iøvrigt det ældst beboede hus i Danmark, og beboes af familien Ahlefeldt-Laurvig. Slægten kom til i 1659 og i 1672 ophøjedes Frederik Ahlefeldt i den danske grevestand. Han samlede Tranekær og sine andre besiddelser til at danne Grevskabet Langeland.

Tranekær er en smuk og hyggelig by at gå rundt i, og som noget særligt vil man opdage, at flere af husene bærer anderledes navne, end man måske er vant til. Man finder Hønsehuset, Sukkerfabrikken, Taffeldækkerhuset, Musikanternes Huse og Asylet. Allesammen navne opkaldt efter deres anvendelse engang i tidernes morgen :-) 

Tranekær emmer af historie og er bestemt et besøg værd.