19-09-2021

Helsingør

Kan man forelske sig i en by?

Jeg har i hvert fald tabt mit hjerte til Helsingør, hvor jeg nu i en periode er kommet med jævne mellemrum. Jeg synes den kan noget særligt - denne havneby, der ligger med porten til resten af Skandinavien. Jeg har været der, mens der fortsat var stor nedlukning pga covid19, og efter vi alle igen kan bevæge os mere frit omkring. 

På en måde, så har Helsingør det hele... Vandet, som altid drager, og som i dette særlige tilfælde, samtidig har en Kronborg, der spejler sig i det, og som kaster glans over byen, der udover Kronborg er en gammel by med masser af historie. Kronborg er udpeget som en del af Unescos verdensarv, og det er let at forstå.

800 år gammel er byen, der emmer af historie - det vidner også de gamle, skæve huse om, de smalle brolagte stræder, sjove skilte på husmurene, og agtværdige bygninger. Der er hyggeligt! Også i de mange spændende butikker, cafeér og restauranter har man bevaret de gamle skæve gulve og de fritlagte bjælker. 

Appropos butikker, så er det imponerende, synes jeg, at der er så mange specielforretninger - og hvor er det dog spændende, lige pludselig, at gå og ose...og at lade sig friste.. Det virker til, at der er noget for enhver smag - lige fra hattebutik til interiør - og alt muligt der imellem... Ostebutik, slagter, te/kaffespecialist, antikvariat, blomster.... Og det er vigtigt for mig at nævne, at med til den gode oplevelse er også, at de forretningsdrivende har forstået, hvor vigtigt det er, at give deres kunder en positiv oplevelse.

Man får også det indtryk, at det er en by, der vægter kunsten og kulturen højt - der er masser af muligheder for at se og opleve alt muligt. Et af de steder, der på en måde huser det hele, er Kulturværftet, der på smukkeste vis binder de gamle værftsbygninger sammen. I 2005 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence, som arkitekterne AART vandt. 

Mon du også har en yndlingsby?