09-10-2022

Rød fluesvamp

Det lader til at være et særdeles godt svampeår i år. Aldrig har jeg i hvert fald set så mange røde fluesvampe før. Sikke et fantastisk skue!

Det latinske navn er Amanita muscaria, og er i følge Naturbasen almindelig i Danmark. De vokser bedst under birk og gran, og det er da også primært under gran, jeg har haft fornøjelsen i år. 

De må ikke spises! De er giftige, og kan udløse kvalme, opkast og hallucinationer. I for store mængder kan man dø af dem. Elge der imod, guffer dem gerne i sig, men dem har vi jo ikke så mange af i Danmark..

Fluesvampslægten har fået sit danske navn, fordi bønderne i gamle dage (jeg ved ikke helt hvor gamle), lavede en grød af rød fluesvamp og smurte grøden på staldvæggene, hvorefter fluerne døde i stor stil. 

Den røde fluesvamp har nogle nære slægtninge, som hedder henholdsvis grøn og hvid fluesvamp. De skulle være endnu mere farlige end den røde - altså dødelig giftige!

I det hele taget, så bør man ikke plukke svampe til at spise med mindre man er svampekender, eller er sammen med nogen, der er. I stedet kan de nydes visuelt, som de står der i skovbunden, eller på gamle træstammer. Og som sagt - lige nu, er skoven fyldt med dem alle sammen :-)